Fakta om Island

Hovedstad: Reykjavik

Areal: 103 000 km²

Befolkning: ca 309 000

Uavhengighet fra: Danmark den 17. juni 1944

Bef.tetthet: 3 innb./km²

Styreform: Demokratisk republikk

Offisielt språk: Islandsk

Valuta: Islandsk krone (ISK)

Nasjonaldag: 17.juni

Fakta om naturen

Island er en øy på 103.000km2, med en gjennomsnitthøyde på 5oom over havets overflate. Hvannadalshnjukur er det høyeste punkt og ligger i 2.119moh. Over 11 prosent av Island er dekket av isbreer, bla. Vatnajokull, den største i Europa.

Vulkaner på Island skaper liv

Da Island ligger på den atlantiske høyderygg er det et ”hot spot” av vulkansk og geotermisk aktivitet: De 30 ”etter-istidsvulkaner”, har vært i utbrudd i løpet av de siste to århundrer, og følgen er at naturoppvarmet vann forsyner en stor del av befolkningen med billig og forurensningsfri oppvarming. De mange elvene utnyttes samtidlig til å produsere billig elektrisitet på Island ved bruk av vannkraft.

Fakta om befolkningen

Ut av en befolkning på mer en 300.000, lever halvparten i hovedstaden Reykjavik og nabobyer i sydvest. Keflavik Internasjonale lufthavn ligger ca. 50 km fra hovedstaden. Det indre høyland er barskt og ubeboelig, derfor ligger de fleste andre bebyggelser på Island langs kystlinjen.

Fakta om språket

Island ble innvandret av nordboere i det 9. århundre og tradisjonelt betraktes Ingolfur Arnarson ,som var en norsk viking, som den første permanente beboer. Ingolfur gjorde stedet hvor Reykjavik nå ligger til sitt hjem. Islendingene snakker fortsatt vikingenes originale språk, og selv om moderne islandsk har gjennomgått endringer i uttale og ordforråd, er Island alene om å opprettholde en annen nasjonal tradisjon. Nemlig å anvende fornavn i stedet for etternavn. En islendings fornavn etterfølges av hans eller hennes fars fornavn og tilnavnet son eller dottir, for eksempel Guðrún Pétursdóttir (Guðrún, datter av Pétur). Familiemedlemmer kan derfor ha mange forskjellige ”etternavn”.

Fakta om historien

I året 930, avholdt islandske vikingene verdens første folketingshøring på Þingvellir. Alltinget ble holdt hver sommer inntil slutten av 1700-tallet.Da den islandske selvstendighetskampen kom i gang på 1800-tallet, ble Þingvellir er symbol på den historiske stolthet. Da islendingene fikk sin grunnlov i 1874, da de feiret Alltingets tusen år jubileum i 1930, og da den moderne republikken ble grunnlagt i 1944, søkte islendingene til Þingvellir.

Þingvellir er nasjonalpark og ble nylig ført opp på UNESCOs liste over verdensarven, blant 788 andre viktige natur- og kultursteder over hele verden.

I dag er Island ledet av Alltinget i Reykjavik, hvor 63 medlemmer velges hvert fjerde år. Det avholdes presidentvalg hvert fjerde år. Presidenten på Island deltar ikke i den daglige politiske debatt.

Fakta om økonomien

Økonomien på Island er sterkt avhengig av fiske som utgjør nesten tre fjerdedeler av eksporten med handelsvarer og omkring halvparten av eksportinntektene. Levestandarden er høy, med en inntekt pr. innbygger blant det høyeste i verden. Den finansielle sektoren har blitt liberalisert i det siste. Økonomien er service-orientert: To tredjedeler av arbeidstyrken er ansatt i servicesektoren, både den offentlige og den private. Island er medlem av EFTA og EØS

Kontakt oss for et uforpliktende tilbud

Navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Telefon

FirmaturGruppeturFamilietur

Melding